Search
Imatge 1 fila.a

DOCUMENTS ACAT

ELS DRETS HUMANS A DEBAT

LOS DERECHOS HUMANOS A DEBATE

HUMAN RIGHTS UNDER DEBATE

LES DROITS HUMAINS, UNE MISE AU POINT

Em plau presentar, com a representant d’ACAT, una publicació especial, un monogràfic sobre el 75è. Aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, que es compleix el proper dia 10 de desembre, coordinat per la nostra entitat.

Hem demanat articles sobre el tema a persones rellevants  en aquesta matèria i estem molt orgullosos de poder-vos-els presentar.

Com veureu els escrits són molt variats, ja que els Drets Humans són molt diversos. L’objectiu d’aquest monogràfic és ajudar a reflexionar i debatre sobre aquest tema per constatar que, malauradament, la situació no es gens afalagadora.

És veritat que a l’any 1948 la situació en el tema que ens ocupa no era bona, hi hagué una gran devastació i ruïna produïda per una gran guerra, però la d’ara no la podem considerar millor, ans al contrari molt pitjor, en l’actualitat els conflictes armats es compten per desenes.

Així, us convidem a llegir aquests articles. Endavant !

Emili Chalaux i Ferrer                                              

President de l’ACAT

Novembre 2023

Agraïm a Charis Liu el seu treball compromès de recerca per elaborar aquest informe sobre la situació a Nicaragua, mentre es trobava com a becària a la nostra ACAT, durant els mesos de juny i juliol 2023.

És un projecte que ens ajuda a difondre els abundants informes rebuts de persones defensores i acadèmiques nicaragüenques, ja que alguns no podien ser publicats a causa del greu risc per a la vida i integritat dels seus autors, així com per a la dels seus familiars i entorn. I, per aquest motiu, tampoc han pogut ser citats tots a la bibliografia.

L’ACAT, a través d’aquest informe, renovem la nostra crida als diferents actors de la comunitat internacional: hem de mantenir actiu el seguiment i la ferma condemna de les violacions als drets civils i sociopolítics a Nicaragua i contra els nicaragüencs exiliats. Les múltiples violacions comeses no han de restar impunes.

En especial, creiem que cal garantir la llibertat, la vida i integritat de les persones que són líders socials (opositores, indígenes, defensores, periodistes, acadèmiques, religioses…) i les preses polítiques han de ser alliberades de la presó i de tota criminalització.

Així mateix, cal reconstruir la xarxa social. Ens cal donar suport a la societat civil nicaragüenca per refer el seu teixit social tan malmès i per obrir camins cap a la reconciliació, atenent les causes estructurals per tal que no es repeteixin.

Amb aquest treball, ACAT esperem contribuir-hi, perquè el poble nicaragüenc camini com més aviat millor cap a una vida digna, en justícia i llibertat. Sentim aquesta necessitat com a persones humanes i també des de la nostra experiència cristiana que ens encoratja a viure juntes la més profunda humanitat, la de Déu encarnat que Jesús ens mostra a l’Evangeli, que pren partit per les víctimes i supervivents, sense excloure persones ni grups.

Montserrat Fenosa Choclán

Vicepresidenta ACAT España/Catalunya