Imatge 1 fila.a

OPCIÓ CREIENT

La pregària és un dels eixos que configuren l’ACAT; els altres són: la informació, la reflexió i l’acció. Aquests eixos estan íntimament relacionats, són interdependents i s’alimenten mútuament. Les accions són conseqüència de la informació i posterior reflexió, i tot això està amarat per una espiritualitat i unes actituds evangèliques; la pregària fonamenta, alimenta i ens dona força per dur a terme les accions a que ens empeny el nostre  compromís amb els homes, les dones, els nens i nenes d’arreu del món, tot intentant construir un món millor, on la pau sigui fruit de l’amor i la justícia.

La pregària és al cor del compromís per la defensa dels drets humans; ens agermana amb tants d’altres que lluiten per la pau i la justícia, ens ajuda a pensar en els torturadors com a fills de Déu, ens ajuda a asserenar el cor, a trobar en l’Esperit la força per continuar endavant. Amb la pregària volem demanar per les persones que sofreixen tortura i pels seus torturadors, posant barreres a l’espiral de venjança i odi.

Les Trobades de Pregària s’ofereixen a cristians de totes les confessions i són preparades per una comissió ecumènica. La realització de les pregàries es fa a diverses comunitats religioses de diverses esglésies, i també a diferents Parròquies de la nostra Diòcesi. Sovint aquestes pregàries estan incloses en la pregària litúrgica de la comunitat acollidora, per exemple en la pregària de les Vespres.

L’ACAT també organitza altres celebracions, de caràcter més festiu i interconfessional, com concerts i celebracions d’aniversari de la fundació de la nostra ACAT.

El Camí de la Creu, o Viacrucis, és un material pedagògic, realitzat en català i en castellà en forma de PPT per la nostra sòcia Montserrat Llopart, per pregar amb els crucificats. És una forma de pregar, en plena correspondència amb les accions que fa l’ACAT en defensa dels drets de toda persona. Acompanyem Jesús en el seu camí al Calvari i acompanyem el patiment de la humanitat, als torturats i maltractats del món, representats per casos reals, dels quals l’ACAT se n’ha fet ressó, intercedint per ells. El crit de Jesús a la Creu és el crit de tots els crucificats, que demanen justícia, misericòrdia i perdó.

En la Bíblia (Antic i Nou Testament) trobem el fonament teològic dels DDHH. Des de la fe, estem obligats a estar al costat de les víctimes, dels febles. El combat contra la tortura és al cor del missatge judeo-cristià. En la Paraula de Déu trobem el Déu de la vida i el fonament de la nostra actuació en la defensa de la dignitat de la persona humana; ho trobem en el relat de la Creació, en l’Èxode, en els profetes.

 En l’Evangeli alliberador de Jesús de Natzaret trobem que Jesús ens diu clarament que les actituds bàsiques per viure segons la Bona Nova que Ell ens comunica de part del Pare són l’amor i la misericòrdia. També altres textos del Nou Testament recullen el mateix esperit de l’Evangeli; així, Pau ens diu que ens hem de recordar dels presos i dels qui són maltractats, com si fóssim nosaltres mateixos ( Carta als Hebreus, 13, 3).

La fe en el Crist torturat, mort i ressuscitat ens dona la força d’esperar i actuar per l’abolició de la tortura. Els cristians ens comprometem a lluitar per un món sense tortura, ni física ni psicològica, perquè aquesta és incompatible amb la dignitat humana, amb la dignitat de ser fills de Déu, i incompatible amb l’Evangeli de Jesús.

Hi ha molts autors que escriuen i han escrit en defensa dels DDHH. Són significatius, entre d’altres, els articles del Papa Francesc referents a aquest tema, els del jesuïta Juan Antonio Pagola, els d’alguns autors de Justícia i Pau i Cristianisme i  Justícia.

En l’arxiu de l’ACAT, que es troba en la seva seu, el Monestir de Sant Pere de les Puelles, hi ha exemplars d’aquests articles i documents. Es poden consultar, demanant-ho prèviament a la secretària de l’ACAT, acat.secretaria@pangea.org