Search

Taula rodona i documental sobre el llegat de la Comissió de la Veritat de Colòmbia

Aquest estiu la Comissió per l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia ha fet públic el seu
informe final que explica els més de 60 anys de conflicte armat al país. La Comissió ha buscat esclarir els patrons i les causes de les violacions de drets humans i, en un esforç inèdit, ha inclòs la veu de l’exili en el seu treball.

La Comissió de la Veritat ha escoltat prop de 30.000 testimonis del conflicte, dels quals 2.000 formen part de l’exili en un total de 24 països, 800 a Europa i un centenar a Catalunya. Aquest procés ha estat acompanyat per l’ICIP, que ha exercit la Secretaria Tècnica de la Comissió a Europa [3] amb l’objectiu de promoure la participació activa de les persones a l’exili.

Aquesta participació de l’exili també ha quedat plasmada en el documental _Para volverte a ver_, [4] produït per l’ICIP i Mandorla Films. El curt recull el testimoni de quatre persones víctimes del conflicte exiliades a Europa, amb l’objectiu de mostrar la contribució de l’exili en el procés de construcció de pau a Colòmbia.

Projecció de “Para volverte a ver

El proper divendres 4 de novembre, a les 18h, tindrà lloc al Born Centre Cultural de Barcelona un acte per fer balanç de les lliçons apreses en el procés de treball de la Comissió de la Veritat de Colòmbia i les possibilitat d’inspiració per altres processos de pau
al món.

La sessió començarà amb la projecció del documental _Para volverte a ver_ i continuarà amb una taula rodona amb les intervencions de:

* Sílvia Plana, responsable de l’àrea de “Memòria, convivència i reconciliació” de l’ICIP
* Helga Fla​mtermesky, membre de Nido Catalunya de suport a la Comissió
* Yanira Restrepo, víctima del conflicte que ha donat testimoni a la Comissió de la Veritat
* Dorys Ardila, integrant del Comitè de seguiment a les recomanacions de la Comissió

El conflicte armat colombià deixa un balanç de 9 milions de víctimes, de les quals mig milió van ser assassinades i 100.000 persones desaparegudes. Durant les dècades de conflicte, un milió de persones s’han vist obligades a sortir del país de manera forçada i a la recerca de protecció. L’exili és, gairebé sempre, l’últim recurs després d’altres fets de violència.

A continuació mostrem el trailer del documental: