Search

Assetjament i amenaces contra Miriam Miranda, coorodinadora i defensora garífuna de la OFRANEH

La matinada del dimarts 19 de setembre, almenys quatre homes desconeguts i fortament armats van entrar a la comunitat de Vallecito, Colón i van envoltar la casa de Miriam Miranda, coordinadora i defensora garífuna de la OFRANEH.

Responsables de seguretat comunitària de Vallecito van demanar als desconeguts identificar-se, però aquests van fugir del lloc. No obstant això, els companys de seguretat van aconseguir identificar que els homes portaven fusells d’assalt i que no pertanyien a la comunitat garífuna. A més, van sentir que aquests van expressar que la pròxima vegada vindrien amb més seguretat.

Aquest fet es dona en el marc de la visita a aquest territori d’integrants del Comitè Tècnic del Mecanisme de Protecció de persones defensores de drets humans, trobada a la que, finalment no es van presentar ni la Procuradoría General de la República, ni el departament de drets humans de la Secretaria de Seguretat, ni la Fiscalia de drets humans del Ministeri públic. Això malgrat que la cita estava programada des del mes d’agost i que moltes persones integrants de les comunitats garífunas, així com membres de la Xarxa Nacional de Defensores de Drets Humans i de la Coordinadora Nacional de Dones Negres i Indígenes (CONAMINH) ja s’havien desplaçat fins a la comunitat de Faya.

L’atac contra Miriam Miranda i el desinterès de les institucions de l’Estat per a garantir la seva seguretat i la de les comunitats garífunas es dona en un context prolongat d’agressions, criminalització, persecució, fustigacions i assassinats que la població garífuna d’Hondures ha patit durant dècades.

A l’agost de 2022, després de manifestar-se per la defensa i recuperació dels seus territoris i exigir l’aparició amb vida dels quatre joves garífunas desapareguts de manera forçada fa més de tres anys, Miriam Miranda va ser perseguida pels delictes de privació il·legal de la llibertat i pertorbació de l’ordre públic. Al febrer d’aquest mateix any, la defensora garífuna va rebre missatges de text amb amenaces que atemptaven contra la seva vida i la de la seva família, “estàs advertida” van assenyalar, des d’un número telefònic desconegut.

Les agressions i incidents violents contra la comunitat garífuna, així com la persecució i amenaces contra la vida dels seus líders per la defensa del seu territori, béns comuns i cultures ancestrals, van en augment. El mes de maig passat el poble garífuna va commemorar 226 anys de perdues, resistència i lluita: no obstant això, continuen els assassinats contra líders de la OFRANEH; així com els atacs contra l’espiritualitat i la cosmovisió garífuna, com l’ocorregut a l’abril de 2023 amb la crema de la Casa de Salut Ancestral de la OFRANEH , situada en la comunitat de Sant Joan.

Tot això a pesar que les comunitats garífunas han exigit a nivell nacional i internacional la garantia dels seus drets. Gràcies a la seva lluita i en compensació a les múltiples violacions de drets humans en contra seva han rebut sentències i mesures provisionals del màxim tribunal de les Amèriques, la Cort Interamericana de Drets Humans (Cort IDH). En aquestes s’ha ordenat reiteradament a l’Estat d’Hondures que adopti una sèrie de mesures per al cessament de la violència en contra de les comunitats i la protecció dels seus drets ancestrals sobre el territori. L’Estat, lluny de complir amb les seves obligacions, ha contribuït a l’increment de la violència en les comunitats.

Des de la Xarxa Nacional de Defensores de Drets Humans a Hondures i la IM-Defensores denunciem i condemnem aquesta nova agressió contra Miriam Miranda i la OFRANEH.

Ens preocupa la gravetat d’aquest atemptat que posa en risc la integritat física i emocional de Miriam Miranda i de les comunitats garífunas i pertanyents al OFRANEH.

Fem una crida  urgent al Mecanisme Nacional de Protecció per a garantir les mesures necessàries que permetin salvaguardar la integritat física i emocional de Miriam i pugui continuar amb la seva legítima labor de defensoria del poble garífuna. A més, responsabilitzem a l’Estat per qualsevol fet de violència que pugui donar-se en contra seva. Exigim també al govern hondureny una actuació immediata, responsable i efectiva davant aquests fets, així com el respecte a la identitat i autonomia del poble garífuna.

Finalment fem una crida a organismes nacionals i internacionals a estar alertes davant aquesta situació de risc que enfronten els qui defensen els territoris i drets ancestrals del poble garífuna i a pronunciar-se en contra d’aquests fets.

Reproduim, a continuació, el missatge que hem rebut del grup d’Honduras amb qui vam estar parlant de la seva situació, amb la petició expressa de fer un vídeo, i l’enllaç amb la noticia dels fets ocorreguts. El reproduim en la seva versió original.

Moltes gràcies

Estimadas compañeras, ante el grave atentado sufrido por nuestra compañera Miriam Miranda (aquí [1] la alerta emitida ayer), les estamos pidiendo la publicación, entre hoy y el viernes 22 de septiembre, de videos de denuncia. Abajo toda la información.
Cualquier duda estamos atentas. Un abrazo, Marusia
 
Indicaciones

Tomarse un video en un lugar con poco ruido e iluminación.

Publicarlo en sus redes sociales _etiquetando a OFRANEH, Miriam Miranda, la Red Nacional de Defensoras de Derechos Humanos en Honduras y la IM-Defensoras_ o enviarlo a María Martin, de IM-Defensoras.
 
Seguir el guión a continuación, adaptándolo a su estilo.
 
Procurar no pasarse de 40 segundos de duración.
 
Guión
 
Soy (decir nombre y cuando así se desee, organización a la que pertenece).
 
Denuncio que este 19 de septiembre la defensora garífuna Miriam Miranda vivió una nueva amenaza contra su vida.
 
Hombres fuertemente armados irrumpieron en la comunidad de Vallecito en Honduras y rodearon su casa con la intención de atentar contra su vida.

Exigimos al Estado hondureño acciones urgentes y garantías inmediatas para su protección y seguridad.
 
Basta ya de este plan racista, genocida y de exterminio contra el pueblo garífuna.Basta ya de perseguir y amenazar la vida de quienes defienden los territorios y derechos ancestrales.Links:
——
[1]
https://im-defensoras.org/2023/09/alerta-defensoras-honduras-asedio-y-amenazas-contra-la-vida-de-miriam-miranda-coordinadora-y-defensora-garifuna-de-la-ofraneh/