Search

Més de 800 detinguts i desapareguts a Egipte durant la cimera del clima

Les autoritats egípcies haurien detingut a més de 800 manifestants i activistes en el context de la COP27, segons dades de la Comissió Egípcia pels Drets i Llibertats (ECRF) publicades a El País. 

Per què és important?  Human Rights Watch denuncia el comportament de les autoritats egípcies, que han detingut centenars de persones en una repressió a tot el país arran de diverses protestes contra el govern.

D’on venim? La ciutat de Xarm al-Xeikh ha acollit durant una setmana la cimera internacional pel clima COP27, on representants de més de 200 països, ONGs i organitzacions internacionals debatien mesures per fer front a l’escalfament global.

Què ha passat?

  • Segons informa El País, els dies previs a l’inici de la COP27, 12 organitzacions de drets humans ja havien documentat la detenció d’almenys 138 persones. Durant la celebració de la cimera, però, la campanya d’arrestos s’ha intensificat.
  • L’ECRF ha registrat un repunt de detencions els dies previs i durant la jornada de l’11 de novembre, per quan estaven convocades les protestes al país. I, encara que les mobilitzacions no es van produir, s’han continuat succeint desenes d’arrestos més els dies posteriors.

En detall:

  • El recompte de l’ECRF recull que, de tots els detinguts durant aquestes últimes setmanes, només quatre han estat posats en llibertat, mentre que la gran majoria es troben en detenció preventiva, un règim de detenció molt estès a Egipte on milers de persones queden atrapades durant mesos o anys.
  • A més, el parador d’unes 40 persones continua sent desconegut, cosa que, segons un informe publicat aquesta setmana per Human Rights Watch, podria tractar-se de desaparicions forçoses, una altra pràctica molt freqüent.

A partir d’ara:

  • “Des de la vigilància fins a la intimidació fins a les detencions directes, el comportament de les autoritats egípcies mentre el focus està posat al país fa saltar les alarmes sobre què pot passar després de la COP27”, va dir Lama Fakih, director d’Orient Mitjà i Nord d’Àfrica de Human Rights Watch.
  • “Els socis internacionals d’Egipte haurien de pressionar les autoritats egípcies tant públicament com privadament perquè respectin el dret dels seus ciutadans a parlar de manera crítica sobre els drets humans i posar fi a la crisi dels drets humans del país”.

Font: Principal.cat (19.11.2022)

Foto de careta: Christophe Gateau / Europa Press