Search

Maria Antònia Canals i Tolosa

El passat 25 d’abril van batejar amb el nom de la sòcia d’ACAT, mestra i matemàtica Maria Antònia Canals i Tolosa, una plaça que hi ha davant de l’Institut Jaume Vicens Vives i l’Escola Annexa-Joan Puigbert, al barri de les Pedreres de Girona. La proposta va ser una iniciativa de Xarxa de Dones de Girona i la CUP-Crida per Girona.

La Maria Antònia era sòcia i primera delegada d’ACAT a Girona, des d’on va promoure diferents actes de sensibilització juntament amb altres sòcies i socis de la demarcació. També formava part de la Xarxa com a membre del Col·lectiu de Dones en l’Església per la Paritat a Girona. Tal com va dir Puà Perpiñà Salvatella, secretària d’ambdues entitats, al seu parlament: no es pot parlar de la Maria Antònia sense parlar de tots els seus vessants, una dona treballadora fins a l’infinit (…) voltant per tot arreu fent formació a mestres i professors. Era una dona compromesa amb els altres des de la seva profunda espiritualitat, destacava Puà Perpiñà.

La Maria Antònia va ser una figura clau de la renovació pedagògica a Catalunya. Cofundadora de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, una entitat que promovia la renovació pedagògica amb l’objectiu de cercar una millor qualitat de l’ensenyament. També va fer nombroses publicacions sobre l’aprenentatge de les matemàtiques. Entre altres reconeixements, l’any 2006 va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi.

ACAT-Girona