Search

La sala d’actes del Palau de la Generalitat va acollir el dijous 9 de desembre a las 18h, el lliurament del guardó de la 8a edició del Memorial Cassià Just que promou la direcció general d’Afers Religiosos, concedit a la Federació Internacional de l’Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura (FIACAT). Justícia i Pau va ser l’entitat que va promoure la candidatura de la FIACAT.

 

Les intervencions en l’acte van ser un reconeixement i alhora una crida al compromís dels cristians en la lluita pel respecte dels Drets Humans. I, per extensió, a la resta de confessions religioses. La Consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ho va remarcar agraint la tasca que duen a terme totes les entitats que treballen per la defensa de la llibertat religiosa i la cohesió social; també va remarcar el compromís de les tradicions religioses a favor de  la dignitat i els drets de tota persona.

 

Durant l’acte, la Consellera va lliurar el guardó, una làmina de l’il·lustrador Albert Asensio.

La directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley, va llegir el veredicte del jurat.

L’advocat Eudald Vendrell, president de Justícia i Pau, va explicar els arguments que justifiquen la distinció a la FIACAT, especialment va destacar la dimensió de xarxa internacional i ecumènica.

La FIACAT va néixer a França el 1974 promoguda per dues dones protestants com a reacció a les tortures que es cometien a la Guerra del Vietnam, tolerades per països anomenats cristians. Actualment, la FIACAT està present a 26 països i té membres de totes les confessions cristianes. En representació d’aquesta xarxa va recollir el premi la delegació catalana.

 

Emili Chalaux, president de l’ACAT España-Catalunya, va destacar l’àmplia presència a l’Àfrica de la federació i que és un dels pocs organismes no governamentals internacionals amb un president africà. Durant la seva intervenció es van projectar uns breus vídeos amb els testimonis que explicaven com la FIACAT fa el seguiment de casos de gent marginada, sense recursos, a la presó i el seguiment dels presos en règim de presó preventiva abusiva. El president també va remarcar els diversos pronunciaments de la FIACAT demanant l’alliberament dels presos independentistes catalans i criticant un procés judicial en el qual mai no es va poder acreditar l’ús de la violència.

 

La secretària de l’ACAT España-Catalunya, Montserrat Martínez, va explicar com la Bíblia és la font d’inspiració del compromís pels Drets Humans; des del Gènesi, on tots som creats a imatge i semblança de Déu, fins a l’Evangeli alliberador de Jesús. També va afegir que, en l’actuació de l’ACAT, junt a la informació i la reflexió, la pregària té un paper molt important.

Totes les intervencions van reconèixer també la implicació de les benedictines amb l’ACAT, actuant i pregant per la iniciativa; el Monestir de Sant Pere de les Puel·les és, des dels inicis, la seu de l’ACAT.

 

També hi va haver una breu interpretació musical de la soprano Olga Miracle.

Entre la nombrosa assistència, cal destacar la de representants de diferents confessions cristianes i religions, així com la de molts socis de l’ACAT i simpatitzants.

 

Donem gràcies a Déu per aquest reconeixement, que ens esperona a continuar treballant per denunciar la injustícia i defensar els Drets humans.                                      

 

Montserrat Martínez

Secretària de l’ACAT