Search

Gener 2024 – 88 executats a l’Iran

Vista general de la situació dels drets humans a l’Iran al gener

A partir de les estadístiques registrades al Centre d’Estadística i Documentació de l’Iran Human Rights Monitor (Iran HRM), i a través d’una àmplia investigació realitzada en aquest camp, s’han obtingut les xifres finals d’execucions al gener de 2024. Cal destacar que les xifres reals són significativament més altes, ja que la majoria de les execucions a l’Iran es duen a terme en secret.

Al gener de 2024, les estadístiques d’execucions a l’Iran han experimentat un augment significatiu, amb el poder judicial iranià executant a 88 persones. Això suposa un creixement del 39% respecte al gener de 2023 quan el règim de l’Iran va executar a 63 persones, i un sorprenent creixement del 91% respecte al gener de 2022 quan es van executar a 46 persones. Aquests càlculs indiquen una preocupant tendència a l’alça en el nombre d’execucions a l’Iran, i el poder judicial iranià ha emprat un enfocament despietat en la realització d’aquestes execucions, la qual cosa és molt preocupant.

A l’informe de gener de 2024, pretenem explorar els següents aspectes de les execucions:

  • Execució de presos polítics
  • Execució de dones
  • Execucions secretes i execucions anunciades públicament.

 

Execució de presos polítics

El gener de 2024, el Règim iranià va executar 7 presos polítics.

  • A primera hora del matí del dimarts 2 de gener de 2024, es va dur a terme la sentència d’execució de Davood Abdollahi, un pres sunnita, a la presó Qezel Hesar de Karaj. Havia suportat més de tretze anys de presó. L’execució de Davood Abdollahi va tenir lloc sense notificació prèvia a la seva família.

 

  • Al matí del 23 de gener de 2024, es va executar la pena de mort de Mohammad Ghobadlou, de 23 anys. Va ser el novè manifestant de la protesta nacional de 2022, que va ser executat després d’un judici injust. L’advocat defensor de Mohammad Ghobadlou va escriure al seu compte de Twitter sobre l’ordre d’execució: “No hi ha autorització legal per a l’execució d’aquesta sentència, i sens dubte, es consideraria un assassinat.”

 

  • El mateix dia, dimarts 23 de gener de 2024, Farhad Salimi, un pres polític sunnita, va ser executat a la presó de Qezel Hesar a Karaj. Farhad Salimi de Saqqez va ser sentenciat a mort acusat de “guerra contra Déu” i “corrupció a la Terra.” D’aquesta manera, en un dia, dos presos polítics van ser executats a l’Iran.

 

  • Quatre presos polítics kurds Pejman Fatehi, Vafa Azarbar, Mohsen Mazloum i Hajir Faramarzi van ser executats a la presó Qezel Hesar de Karaj el dilluns 29 de gener de 2024. Aquests quatre presos polítics van ser executats després d’un procediment legal injust sense dret a defensar-se. Quatre presos polítics kurds van ser penjats sota l’acusació de col·laborar amb Israel.

 

Execució de dones

L’últim dia de gener de 2024, el poder judicial iranià va executar la sentència d’execució d’una jove de 27 anys anomenada Zahra Nazaryan a la presó de Sabzevar. Zahra Nazaryan havia estat condemnada a mort per l’assassinat del marit de la seva germana. Va ser executada després de quatre anys de presó. Les autoritats de la presó de Sabzevar i les institucions pertinents no han anunciat l’execució d’aquesta presonera.


L’any passat, l’Iran es va convertir en el major botxí de dones del món en executar almenys 25 dones el 2023. L’any 2022, l’Iran es va classificar en primer lloc com el botxí més gran de dones a tot el món.l’Iran continua sent el país líder en l’execució de dones a tot el món.

Execucions secretes i execucions anunciades públicament.

En el primer mes de 2024, 73 presoners van ser executats en secret i sense cobertura mediàtica, mentre que només es van fer públiques 15 execucions. Per tant, el 82% de les execucions a l’Iran es van dur a terme en secret. En conseqüència, és evident que el nombre i les xifres d’execucions són significativament majors a l’Iran, però, per desgràcia, no arriben a mitjans de comunicació independents a causa del silenci que els envolta.

 

Crida a les Autoritats Internacionals de Drets Humans

L’Iran Human Rights Monitor (IranHRM) demana a les Nacions Unides, la Unió Europea i els seus Estats membres que no romanguin en silenci davant d’aquestes execucions. Condemna aquestes massacres sancionades per l’Estat i exigeix mesures immediates i pràctiques per a detenir aquest vessament de sang.
També demanem a les Nacions Unides que cancel·lin la visita de la senyora Nada Al-Nashif, l’Alta Comissionada Adjunta per als Drets Humans, a l’Iran. Això es deu al fet que el règim iranià utilitzarà aquesta visita per a justificar i perpetuar la seva repressió, execucions i crims contra la humanitat a l’Iran.

 

Adjuntem l’informe emès en anglès per IHRM, amb tots els gràfics: