DETENCIONS PREVENTIVES
Una de les activitats importants de l’ACAT és proposar als socis i simpatitzants la firma de crides sobre casos de tortura en general. Però, com sabeu, una part d’aquestes crides es refereix també a casos de detenció preventiva arbitrària basada en delictes imaginaris o inventats.
El mes de novembre de 2017, vam signar una crida per defensar Germain Rukuki, antic dirigent de l’ACAT-Burundi detingut per la seva defensa dels Drets Humans i jutjat quan ja portava anys en presó preventiva. Al final els jutges de Burundi el van condemnar a 32 anys de presó.
Al gener de 2018 vam signar la crida per defensar Salay Hammouri, defensor dels Drets Humans franco-palestí, detingut arbitràriament, en base a informacions secretes, a Israel des del 23 d’agost de 2017. Segons els palestins, Israel utilitza la presó per controlar i escarmentar la població palestina.
Al juliol de 2018, vam signar la crida a favor de Mohamed Cheikh Ould Mkaïtir, bloguer maurità, detingut en presó preventiva i acusat d’haver penjat al seu blog un article amb el títol “La religió, la religiositat i els ferrallers”. En aquest article criticava la passivitat de la jerarquia islàmica en no oposar-se a l’esclavatge i les pràctiques discriminatòries envers la casta dels ferrallers a la que ell pertany.
Heus ací alguns exemples de presons preventives arbitràries.
Ara ens trobem, al nostre país, amb nou casos de presó preventiva (quatre dels quals, a l’octubre, faran ja dos anys) deguda a un delicte de rebel·lió, que aviat sabrem si ha existit o ha estat imaginari. L’ACAT lògicament també ha fet accions per defensar aquests presos.
L’advocat Ben Emmerson, que té 25 anys d’experiència en Dret Penal Internacional, i ha estat “Relator especial de Nacions Unides pels Drets Humans i contra el Terrorisme” entre el 2011 i el 2017, coneix molt bé la matèria relativa al títol d’aquest editorial. Aquest prestigiós advocat va portar, al febrer de 2018, al Grup de treball de Nacions Unides sobre Detencions arbitràries, el cas dels nou presoners catalans mantinguts en presó preventiva. Les conclusions del Grup de treball han estat les següents:
– La privació de llibertat dels dirigents catalans és arbitrària i contradiu diversos articles de la Declaració Universal dels Drets Humans i del Pacte Internacional relatiu als Drets Civils i Polítics.
– Per tant, els dirigents catalans en presó preventiva han de ser immediatament posats en llibertat; tenen dret a una indemnització i a una reparació d’acord amb el Dret Internacional.
– El govern espanyol ha de fer una investigació exhaustiva i independent contra els responsables de la violació dels drets en qüestió.
Sorprèn a molts organismes internacionals la manera en què el govern espanyol ha reaccionat en contra del Comitè de Nacions Unides. Cal no oblidar que el Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg reconeix l’autoritat del grup d’experts de l’ONU sobre Detencions arbitràries, el qual en els tres darrers anys ha fet alliberar dos presoners, un a França (Ablyazov) i l’altre aPolònia (Piskorki), sotmesos també a un tracte de presó preventiva jutjat arbitrari pel Comitè
de Nacions Unides.
Emili Chalaux i Ferrer, president de l’ACAT