Òmnium Cultural i diverses entitats memorialistes s’han mobilitzat aquest divendres per reclamar el tancament de la comissaria de la Policia Nacional espanyola a la Via Laietana de Barcelona i per reclamar que l’edifici es converteixi en un “espai de memòria democràtica i dignitat”.

L’acte reivindicatiu s’ha celebrat aquest vespre coincidint amb la vigília del 46è aniversari de la mort del dictador espanyol Francisco Franco. Davant la seu de la Prefectura Superior, Òmnium ha denunciat “l’anomalia democràtica d’aquesta comissaria”.

És per això que ha reclamat que aquest espai es transformi en un “centre de record per a les víctimes de tortures i del franquisme”. Durant l’acte s’han projectat diverses imatges de víctimes i textos a la façana de l’edifici per fer subratllar que aquesta és una reivindicació “majoritària i transversal” en la societat catalana. El primer ha estat “Via Laietana: Memòria contra la impunitat”.

Algunes de les persones que al llarg de les darreres dècades han estat torturades a l’interior del mateix edifici han agafat la paraula i han descrit la comissaria com una “casa dels horrors”. Així l’ha definida Blanca Serra, que hi va estar detinguda a la transició. En aquest sentit, Serra ha recordat que “s’hi van aplicar tota mena de tortures, ja en època anomenada democràtica, especialment contra la dissidència política”.

Pilar Rebeque, que hi va ser torturada encara durant el franquisme ha assenyalat que els maltractaments tenien un “biaix de gènere, amb contingut sexual i obscè”. “Via Laietana significa repressió, humiliació, vexació i tortura. Que poden fer amb tu el que volen, amb tota la impunitat”, ha lamentat.

En la mateixa línia, el president de l’Associació Catalana d’ex-presos Polítics del Franquisme, Carles Vallejo, ha dit que és un indret “d’immens dolor”. I ha advertit que “mentre Via Laietana segueixi sent una prefectura de policia, l’ombra del seu passat franquista i les tortures seguiran projectant-se sobre els seus actuals llogaters”.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha constatat que “46 anys després de la mort del dictador, la comandància de Via Laietana és avui un senyal inequívoc de la repressió que continua”. “Aquesta comissaria també és símbol de la impunitat d’avui: de la brutalitat policial de l’1-O i de l’arbitrarietat que han patit els més de 3.500 represaliats”, ha afegit.

Cuixart ha reclamat que aquest “centre de l’horror” es converteixi “d’una vegada per totes” en un espai de memòria i contra el totalitarisme, “per la llibertat i la democràcia als Països Catalans i arreu del món”. A més, ha demanat que no s’inverteixi “ni un sol euro públic” a l’edifici si no és per convertir-lo en un “centre de memòria i dignitat col· lectiva”.

 

Redacció

El Punt-Avui, 19-11-2021