França no acata les ordres de la Cort Penal Internacional
Veieu el comunicat adjunt de la FIACAT, promogut per l’ACAT FRANÇA i cosignat per l’ACAT CANADA i la nostra (com es veu en la part inferior). Ja explicarem al final perquè la nostra ACAT hi apareix com a signatària en el text, i en canvi no figura en el document.
El cas esdevé molt greu. El govern de França (Macron, per tant) està dient a Netanyahou i a Gaillant que si apareixen per França, no seran detinguts, contravenint les ordres emeses per la Cort Penal Internacional. Això representa una reculada significativa del Dret Internacional. I tot això es produeix després d’un acte de venjança de Israel sobre la població civil i desemparada de Gaza, amb més de 40.000 morts que tots hem pogut veure per la TV.
Dues coses . Aquesta decisió del govern de França ha estat molt silenciada als mitjans espanyols , catalans i també els francesos. I que hauríem també de dir de certes ACAT importants que no han cosignat el text?. Tanta influència té Israel ?
Per acabar, només un malentès no ha permès que la nostra ACAT España-Catalunya no figuri en l’interior del comunicat. Vam enviar el mail d’adhesió el 27 de desembre 2024, però no va ser premut com a enviat. Gestions ulteriors amb la FIACAT han permès figurar a la llista de signataris.
Reproduïm el document original complet amb la declaració cosignada per ACAT França, ACAT Canadà i ACAT España-Catalunya:
Us facilitem una traducció del text en català de la declaració:
La decisió de França de no executar les ordres de detenció de la CPI:
Un debilitament del dret internacional dels drets humans
Contactats per ACAT-França, FIACAT i ACAT Canadà expressen la seva profunda preocupació a la decisió de França de no executar les ordres de detenció emeses pel Tribunal Penal Tribunal Penal Internacional (CPI) contra el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu i l’exministre de Defensa Yoav Gallant. Aquesta decisió, justificada per la immunitat diplomàtica, representa un important pas enrere per al dret internacional i per a les obligacions Estats part de l’Estatut de Roma.
L’Estatut de Roma, que va fundar la CPI, estableix en el seu article 27 (1) que les immunitats no es poden invocar per escapar de la competència del Tribunal. La posició adoptada per França està soscavant els mateixos principis en què es basa el sistema de justícia internacional criminal. Encara que el dret internacional consuetudinari reconeix immunitats als caps d’estat i el govern davant les jurisdiccions nacionals, la CPI va ser dissenyada precisament per la superació d’aquests obstacles en el cas de crims greus, com ara crims de guerra, crims contra la humanitat i genocidi. En optar per no executar les ordres de detenció emeses contra el primer ministre israelià i el seu antic ministre de Defensa, França sembla afavorir les consideracions polítiques per sobre de les seves obligacions legals internacionals.
Més enllà del cas concret de França, aquesta decisió posa en perill la credibilitat del conjunt Estats part de l’Estatut de Roma, que s’han compromès a donar suport a la lluita contra la impunitat en adherir-se a aquest tractat internacional. En un context on diversos països, inclòs Mongòlia, recentment han estat cridats a l’ordre per la CPI per la seva falta de cooperació, La posició francesa envia un senyal negatiu i podria animar altres estats a descuidar-ne obligacions internacionals.
La FIACAT i l’ACAT França i el Canadà recorden fermament que tots els estats part de la L’Estatut de Roma tenen l’obligació legal de cooperar plenament amb la CPI. Negatives a executar les ordres de detenció afebleixen la lluita contra la impunitat i traeixen els compromisos adquirits pels Estats a favor dels drets humans.
FIACAT i ACAT França i Canadà fan una crida a la societat civil, les ONG i defensors dels drets humans a denunciar enèrgicament aquesta decisió i reafirmar la seva confiança en la CPI. La justícia internacional només pot ser efectiva si els Estats assumeixen plenament les seves responsabilitats.
Contacte de premsa de la FIACAT: +33 1 58 64 10 47 – communication@fiacat.org
Contacte de premsa ACAT-França: +33 1 40 40 40 25 – direction-communication@acatfrance.fr
(1) Article 27, Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional, 17 de juliol de 1998, A/CONF.183/9
Llista d’organitzacions signatàries:
ACAT Canadà
ACAT França
ACAT España/Catalunya
(A la web de la FIACAT podreu veure el text on s’inclou ACAT España-Catalunya)