Search

Carta oberta a ACAT, ATE (Asociación de Teólogas Españolas), Cristianisme i Justicia, Cristianisme Segle XXI, i Justicia i Pau. I a totes/s els/les cristianes/s de bona voluntat.

Amics/gues, germans/es, coneguts/des, a totes les persones que formem part de la família universal.

Estem assistint a la matança cruel i indiscriminada de persones innocents, per part de l’exercit d’Israel, sense que cap autoritat internacional aturi el que ja sembla talment un genocidi. A dia d’avui, les dades facilitades pel Ministeri de Salut de la Franja de Gaza (1), són 35.233 assassinats, la gran majoria dones i nens; 79.141 ferits i 11.000 desapareguts.

Els fets del 7 d’octubre van ser el resultat de les polítiques cruels i criminals executades per Israel contra Palestina, que continuen a dia d’avui. El nou govern de Netanyahu, des de la seva formació el 13 de novembre de 2022, ha fet la vida impossible als palestins: detencions arbitràries, destrucció d’escoles, de cases, càstigs als presos, desplaçaments forçosos, franctiradors assassinant civils desarmats, colons incendiant cases (Huwara, Nablus, Jenin, Hebrón, etc.). Cap poble pot suportar aquesta pressió.

No es pot perpetuar aquest problema que ja porta més de 100 anys, resultat de polítiques colonials i racistes. Els governs sionistes d’Israel tenen molta responsabilitat en aquesta qüestió, a la que s’ha de sumar la complicitat de la comunitat internacional occidental, començant per la Gran Bretanya i continuant per Estats Units i la Comunitat Europea.

Som testimonis de les matances a Gaza, es parla menys dels assassinats comesos a Cisjordania i a Jerusalem Est, que són més de 600. Les històries que hi ha darrere d’aquestes víctimes són indescriptibles.

I a tota aquesta qüestió, quina és la postura de la Santa Seu? Desafortunadament manté un silenci còmplice del genocidi, res més contrari a l’Evangeli de Jesús de Natzaret. En aquest moment crític, els cristians volem tenir clara la postura de l’Església, per donar suport a l’alto el foc definitiu, l’entrada immediata d’ajut humanitari, l’intercanvi d’ostatges per presos palestins. En aquests moments, el número de presos palestins a les presons israelianes és de 9.300 presos polítics, 3.424 detencions administratives, 250 nens i 78 presoneres i altres (2).

L’església diu que està preocupada per Gaza. Si de debò és així, que demani públicament, als Estats Units, a la Comunitat Europea, que deixin de donar suport a les polítiques criminals del govern d’Israel, i a Israel, que compleixi amb la legalitat internacional, els drets humans i que faciliti l’ajut humanitari. Per un cop, que respecti els acords a que van arribar, Egipte, Qatar, Israel i Hamàs. Ha d’acabar la impunitat d’Israel i la dels seus còmplices.

Recordem que la Santa Seu (Vaticà) és un estat, i com a tal, té servei diplomàtic. Persones informades constaten que la diplomàcia secreta no funciona amb Israel. Demanem que faci públic el seu recolzament per iniciar un procés de justícia, pau, reconciliació i reparació per a Palestina i Israel. És una qüestió d’humanitat.

Això està d’acord amb l’Evangeli, això és un bé universal: ser humans amb els éssers humans.

 

Ana Gimeno

Teòloga, especialitzada en Teologia fonamental.

16 de maig de 2024