Bloqueig de 20 dies i sanció al Open Arms després de desembarcar a 195 persones rescatades en port italià.
Transcribim la noticia publicada per Proactiva Open Arms el passat dia 24 d’agost:
En l’entorn marítim actual, les normatives semblen haver perdut la vigència.
Durant el darrer mes, el vaixell Open Arms, en resposta a les sol·licituds d’assistència per part de la Guàrdia Costanera italiana, va dur a terme fins a 7 operacions de rescat sota la seva coordinació.
No obstant això, el dimecres 23 d’agost, de manera incoherent, les autoritats italianes imposen la restricció a 1 sol rescat en la nostra última missió, d’acord amb el “Decret Meloni”, un embargament administratiu de 20 dies i una multa de fins a 10.000 euros per rescatar 196 persones en 3 operacions diferents.
Durant l’últim mes, el nostre remolcador ha rescatat 734 persones i ha prestat assistència a 540 més, tot sota la coordinació directa de la Guàrdia Costanera italiana. En la passada Missió 103, el nostre vaixell es va trobar en una situació summament complexa: desenes d’embarcacions en dificultats en alta mar, i les autoritats italianes incapaces d’atendre totes les demandes d’auxili.
Davant d’aquesta situació, ens van sol·licitar intervenir per socórrer. Així doncs, duem a terme 7 operacions de rescat i més de 18 assistències en un sol dia, totes coordinades minuciosament per la Guàrdia Costanera italiana, que, en aquell moment, tenia les embarcacions aturades per la falta de combustible.
Pocs dies més tard, en l’última Missió 105, l’Open Arms va fer 3 operacions de rescat en aigües internacionals, i va salvar un total de 196 persones, entre elles 15 dones i 19 menors no acompanyats. Després d’haver rescatat les primeres 26 persones en una embarcació molt precària, se’ns va assignar Carrara com a port de desembarcament, a més de 600 milles de distància i 4 dies de navegació. Mentre hi anàvem, rebem un avís per part d’Alarm Phone sobre 2 embarcacions en perill al sud de la nostra posició, que l’organització no governamental Sea-Watch va confirmar a través del seu equip aeri Seabird2.
Davant la falta de resposta dels centres de coordinació marítims que havien estat alertats al mateix temps que l’Open Arms, vam anar a prestar assistència sobre la base del que exigeixen els convenis internacionals i el dret marítim internacional. Quan ens aproximem a un dels casos, el MRCC Italià va insistir que abandonéssim la cerca i que procedíssim al port preassignat, ja que les autoritats competents s’encarregarien del cas. No obstant això, en preguntar per detalls, com l’horari d’arribada de l’assistència, no van donar cap resposta.
Així doncs, el nostre remolcador va arribar a la posició, va realitzar el rescat de 132 persones, que va durar més de 2 hores, temps durant el qual no es va presentar cap autoritat, cosa que confirma que, una vegada més, eren vides abandonades a la deriva. Posteriorment, procedim a rescatar el segon cas, amb un total de 196 persones rescatades a bord. Després d’una breu parada a Lampedusa per fer l’evacuació mèdica d’un jove, el vaixell va arribar al port de Carrara dimarts al matí.
Després d’haver escoltat els testimonis del Capità, el Coordinador SAR i el Primer Oficial a bord durant més de 6 hores, les autoritats italianes han imposat un embargament administratiu de 20 dies del vaixell Open Arms i una multa de fins a 10.000 euros.
La magnitud del que ha passat resulta sorprenent. El fet de sancionar una embarcació humanitària per realitzar la seva comesa de salvar vides al mar no només va en contra de les Convencions internacionals i el Dret del Mar, sinó que també confirma la manca de regles en l’àmbit marítim i un profund menyspreu cap a la vida humana.
El rescat de dones, nens i homes en perill no és una opció; és un deure moral i legal que ha de seguir qualsevol que prengui coneixement d’una situació de perill.
Aturar durant 20 dies l’Open Arms, en un moment en què la crisi humanitària al mar es troba al punt més àlgid, és una decisió summament arriscada, carregada d’immenses responsabilitats.
Aquest 2023 a la Mediterrània han mort més de 2.264 persones. Sense la presència de les organitzacions humanitàries que som al mar, actuant de vegades en reemplaçament de les institucions, les vides humanes perdudes al fons del mar seran encara més.
Si salvar vides és un delicte, no hi ha millor moment perquè t’uneixis a la nostra banda. Fes-te criminal. #FreeOpenArms
Fotografia: Victor Cabo