Aturem la guerra, sobre l’amenaça d’armes nuclears en el context actual

Bon dia,

Us informo que, el 4 de novembre, divendres a les 19h, a LaFede, hi haurà un acte sobre l’amenaça de les armes nuclears amb un expert en el tema, organitzat per la Plataforma Aturem la Guerra (PAG).

I será molt important que difonguem als nostres contactes perquè es vagi sumant el màxim de gent possible a aquest i a l’acte mensual, breu, que es farà a la plaça de Sant Jaume (prop del dia 24 de cada mes, recordant que el 24 de febrer va començar la invasió) i anar escalfant l’ambient per unir-nos contra la guerra en un acte quan faci un any que va començar.

Recordem que aquesta és la plataforma que va concienciar i fer moltes accions des de la guerra a l’Irak, després la d’Afganistan, la de Siria… Un dels fundadors i ànima de la Plataforma era en Jaume Botey.

Testimoni de la Secretària de l’ACAT, de la seva participació en aquest acte:

 

El 4 de novembre  a les 18’30h va tenir lloc a la seu de Lafede una taula rodona amb el títol “L’amenaça de les armes nuclears en el context actual”. En una sala d’actes plena de gom a gom, es va celebrar aquest acte, amb l’objectiu d’informar sobre aquesta realitat dantesca, tot fomentant la pau i deixant una finestra oberta a l’esperança; va ser presentat i moderat per la presidenta de FundiPau, Carme Suñé, la qual va encetar el tema fent referència a l’alt poder destructiu de les armes nuclears i el gran risc que suposen per a la humanitat i el planeta.

A continuació, van parlar els científics Teresa de Fortuny i Xavier Bohigas, del Centre Delàs. La primera va plantejar els següents punts: la política nuclear dels EUA i la seva retirada dels tractats nuclears; la política nuclear de Rússia; i els riscos i amenaces de la sola existència de les armes nuclears, deixant de banda que poden haver explosions accidentals, provocades per errors humans i tècnics.

En Xavier Bohigas es va referir als països que tenen més gran arsenal nuclear: EUA, Rússia, Regne Unit i França; va donar dades de l’esfereïdora quantitat de despesa en armes nuclears (82.400 milions de dòlars en total el 2021); de les 25 empreses de fabricació, i de les 338 empreses inversores, en 32 països.

Tot seguit, el Dr. Carlos Umaña, propulsor de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), que va rebre el Premi Nobel de la Pau el 2017, va desenvolupar el tema: “El desarme nuclear humanitario: un objectivo urgente”. Va proposar posar les persones en el centre de la qüestió, per dur a terme un debat humanitari, afegint que aquestes armes no aporten la pau ni l’estabilitat; també va defensar l’existència del Tractat “Ban”de prohibició d’armes nuclears i en especial la participació dels ciutadans en activitats de denúncia i reivindicació; va obrir una finestra al compromís esperançat.

Va seguir una llarga estona de diàleg amb els assistents. Només em referiré a dues intervencions: – es va suggerir canviar el llenguatge, perquè en parlar de “potències nuclears” es pot donar, erròniament, una impressió positiva; potser seria més ajustat parlar de “països que amenacen amb l’ús de les armes nuclears”; – a la qüestió del valor de la participació ciutadana es va objectar que podria considerar-se utòpica i ineficaç; el Dr. Umaña va respondre que cal obrir els cors i les ments a l’esperança i que l’optimisme ha de ser el motor dels canvis socials, encara que les accions siguin lentes i petites.

I jo afegiria, que aquestes accions han d’estar acompanyades de la pregària.

                                                           Montserrat Martínez

                                                           Secretària de l’ACAT