Imatge 1 fila.a

ACCIONS I COMUNICACIONS

EL CAS DEL PRES EN AÏLLAMENT PERLLONGAT, A LA PRESÓ MURCIA II, DES DE L’OCTUBRE 2017

Aquí el lector podrà observar tots els matisos d’un excés clar de la Justícia espanyola, envers un pres convertit a l’Islam, al qual l’ACAT li ha donat el màxim suport des d’agost 2020 fins ara. Les accions de l’ACAT han estat la comunicació d’aquest cas al CPT (Comitè per a la Prevenció de la Tortura); al Relator especial contra la Tortura, de Nacions Unides; a l’OMCT (Organització Mundial contra la Tortura) i al Defensor del Pueblo del Reino de España (2 cartes), sense, de moment, haver obtingut cap èxit. Aquí, en aquest conjunt d’articles, publicarem la primera i la darrera acció.

Comunicació de la FIACAT al Tribunal Constitucional

Declaració de data 02-06-2020

Declaració de la FIACAT, davant del Tribunal Constitucional de Espanya, sobre la situació en la que es troben els nou independentistes catalans, condemnats l’octubre de 2019 a llargues penes

Acollida humanitaria a refugiats de la guerra de Síria

El dia 10 de març de 2020, l’ACAT va adreçar un escrit a la presidenta de la Comissió Europea, sra. Ursula von der Leyen, que podeu consultar aquí. on es demanava un tracte més humà en la frontera greco-turca

Comentari a 3 comunicats de la FIACAT en relació al procés català

En un primer comunicat en data del 26 de febrer del 2018, la FIACAT i la nostra ACAT denunciem una detenció perllongada i arbitrària de quatre líders catalans, llavors propera als quatre mesos, però que després va assolir quasi dos anys pels nou presos polítics catalans. Fa constar també el comunicat que tant Jordi Sànchez com Jordi Cuixart eren presidents d’associacions de caràcter pacífic.

En el comunicat de l’11 de febrer del 2019, un dia abans de l’inici del judici, la FIACAT i la nostra ACAT recordem que, com tot estat de dret, apart de jutjar segons el Codi penal espanyol, cal també respectar les obligacions internacionals que l’estat espanyol ha lliurement signat, és a dir, la Convenció europea dels drets de l’Home (CEDH) i el Pacte internacional relatiu als drets civils i polítics (PIDCP).

En el comunicat del 21 d’octubre del 2019, la FIACAT comenta la sentència del 14 de setembre del 2019 i empra els termes de “severa condemna” i de “dures penes de presó per les seves activitats polítiques”.

La FIACAT manifesta  tenir dubtes respecte a la conformitat de la sentència amb la CEDH i el PIDCP, signats lliurement per Espanya.  També diu el comunicat que el Tribunal Suprem no ha demostrat que, per a assolir llurs objectius polítics, aquests líders independentistes catalans hagin practicat, preconitzat o tolerat la violència per exercir llur dret a les llibertats d’expressió, d’associació i de reunió pacífica, llibertats garantides per la CEDH y el PIDCP.

Per tant, des del punt de vista del dret internacional respecte als drets humans, l’exercici pacífic d’aquestes llibertats no pot de cap manera ser sancionat en un Estat de dret, és a dir, basat en la democràcia, la separació dels poders i el respecte dels drets humans.

Tot seguit, adjuntem els tres comunicats que la FIACAT, i l’ACAT van emetre en el seu moment.

Emili Chalaux i Ferrer, president