Pregaria davant el CIE, 2024

Benvolgudes i benvolguts,

El grup d’acompanyament a interns del CIE, de Migra Studium, organitza anualment una Vetlla de pregària davant del CIE de la Zona Franca que s’emmarca dins la Jornada Mundial de les Migracions i el Refugi a
l’Església. És una jornada festiva i alhora, reivindicativa, que recull testimonis d’algunes de les persones tancades al CIE els darrers mesos.
El 2024, celebrem la 11a Vetlla, serà el dissabte 28 de setembre a les 19:00h (amb una durada d’una hora aproximadament) i tindrà com a lema “Trenquem el silenci”.
A totes les entitats i col·lectius, us demanem la vostra adhesió i us animem a acompanyar-nos aquell dia. Per adherir-vos només cal que respongueu aquest formulari, fins el 23 de setembre:
https://forms.gle/97i5wrr22dnGFmkh8 [1]

Aquí trobareu més detalls sobre el projecte de visites al CIE:
https://www.migrastudium.org/CIE [2]

Com sempre, estem a la vostra disposició si necessiteu qualsevol informació addicional. Comptem amb el vostre suport per visibilitzar la realitat del CIE i fer-nos-hi presents aquell dia.
Una forta abraçada i bon estiu!

José Javier Ordóñez Echeverría

Advocat
Col. exercent 28.549 ICAB

Coordinador
Acompanyament a Interns del CIE – Assessorament Jurídic

Fundació Migra Studium

Servei Jesuïta a Migrants
C. Palau 3, 08002 Barcelona
934 120 934
www.migrastudium.org [3]

A continuació, la secretaria de l’ACAT ha fet un resum del contingut de la pregària, i us fem arribar unes fotos preses tant per ella com pel president, i la seva esposa.

La Fundació Migra Studium, servei jesuïta als migrants, va convocar una Vetlla de pregària davant del CIE (Centre d’Internament d’Estrangers) de la Zona Franca de Barcelona, el dissabte 28 de setembre a les 19 h. Era la 11a edició convocant a fer pregària i a demanar el tancament de tots els CIE de l’Estat. El lema de la convocatòria d’enguany va ser «Trenquem el silenci», ja que voldríem que la societat comprengués que el fet de néixer en un altre país i haver migrat a casa nostra no ha de prendre la llibertat a les persones que ho fan, i hem de comunicar la trista situació dels estrangers que hi són tancats, amb condicions més deplorables que les de la presó; el silenci pot ser mostra d’indiferència. Cal visibilitzar la realitat dels CIE; els CIE són una d’entre tantes creus que hi ha al món; una creu que convé no negar i que voldríem que no existís. Cal continuar forjant una resistència compartida per trencar amb la realitat que es viu avui als CIE; ho hem de fer amb esperança, que parteix de la consciència de la vulneració de drets que suposen els CIE, que ens condueix a la denúncia i ens ajuda a seguir caminant cap a l’horitzó del seu tancament.  Una de les paraules que més se senten dels interns és “llibertat”; expressada com a desig, però alhora afirmada com a pèrdua, com a quelcom arrabassat injustament, perquè nega d’arrel la proposta d’igualtat a la qual som tots cridats. Aquesta desigualtat és fruit d’una llei d’estrangeria injusta, que nega la ciutadania a qui no és nascut en el nostre país i impossibilita la fraternitat a què ens crida Jesús.

El Papa Francesc defensa l’acolliment, el respecte i el bon tracte a tota persona, per raó dels drets i de la dignitat personal de tothom. Ens ha acompanyat el grup de Gospel del Clot, que en tres moments diferents ens ha fet gaudir del seu art.  La concentració ha constar de diferents parts: la primera ha estat la de fer memòria de les 12 persones que han mort a Espanya per l’internament i l’expulsió, la majoria molt joves. A continuació s’han llegit testimonis d’interns, mentre s’anava construint un mur amb capses de cartró en què hi estaven escrits els noms dels interns i les paraules que ens fan construir murs al nostre voltant, com la “duresa de cor” o l’”odi”; en la segona s’han llegit textos sagrats de diferents confessions religioses; la tercera ha consistit en llegir uns textos testimonis de persones acollides a la Xarxa d’Hospitalitat de Migra Studium; entre les lectures hi havia cants repetitius, com pregàries. Per últim, els assistents a l’acte han encès una llàntia i les han col·locat davant del mur, simbolitzant que la llum pot transformar el mur, amb esperança.

Tant de bo que la pregària ens acosti a les persones que estan tancades al CIE, i ens ajudi a restar desperts i proclamar les injustícies, convertint la realitat de càstig i d’hostilitat en gestos d’hospitalitat.

Montserrat Martínez i Deschamps

Secretària de l’ACAT