Impacte. Cineclub del 18 d’octubre de 2023
Invitació
Benvolguts socis i simpatitzants d’ACAT. El proper dimecres 18 d’octubre el Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya “Impacte”, ha organitzat un cineclub als Cinemes Girona per celebrar el Dia Internacional per l’abolició de la pena de mort. L’ACAT hi serà present i el president participarà de la taula rodona que en parlarà després de la projecció de la pel·licula UNA DECLARACIÓ D’AMOR, de Marco Speroni.
També hi participarà l’Albert Marqués, músic català que viu a Nova York i que defensa la innocència de Keith LaMar, condemnat a la pena capital a Estats Units, i de qui vam publicar una entrevista en el butlletí 145, i en tornarem a parlar en el 147.
L’acte començarà a les 19:00 hores, als Cinemes Girona (carrer Girona, 175 de Barcelona), i l’entrada és lliure.
Us hi esperem per trobar-nos i gaudir de l’obra i de les intervencions dels ponents.
Balanç posterior i reflexió
El passat 18 d’octubre va tenir lloc, als CINEMES GIRONA de Barcelona, un cine-club, organitzat per l’associació IMPACTE, amb motiu del Dia Mundial contra la Pena de Mort. S’hi va projectar el documental “Una Declaració d’Amor”, de Marco Speroni, amb la participació presencial de Dani Vilaró, director de Comunicació d’AMNISTIA INTERNACIONAL, d’Emili Chalaux, president de l’ACAT, i la participació telemàtica de d’Albert Marqués, músic i activista. L’assistència de públic va ser d’unes 70 persones.
El film, molt punyent, d’una durada d’una hora, es basa en les vivències de Curtis McCarty, un condemnat a mort a conseqüència de l’assassinat d’una noia, el 10 de desembre del 1982, del qual va ser acusat injustament i condemnat a mort. El protagonista va descrivint el seu estat d’ànim, fins que un dia rep una carta de sa mare que conté un retall de diari explicant que l’experta Joyce Gilchrist estava sent investigada per l’FBI per irregularitats en diversos informes, entre ells el de Curtis. També irregularitats del fiscal Bob Macy, que era qui havia imposat més penes de mort als EUA. Un tribunal va decretar llavors l’excarceració de Curtis, que en sortir del corredor de la mort va experimentar la seva desconnexió amb la vida normal, desfasament augmentat per l’aparició d’un estrès posttraumàtic. Va tornar a caure en la droga, i a la fi es va poder salvar del desastre gràcies a l’ajuda mútua que es van donar amb una noia que també desitjava sortir de la droga. Aquest darrer fet dona el títol al film.
EN CURTIS VA SER EXCARCERAT EL 2007, AL CAP DE 22 ANYS (19 D’ELLS AL CORREDOR DE LA MORT). DESPRÉS DE PROTAGONITZAR EL FILM VA DESAPARÈIXER. DES DE LLAVORS NO SE SAP ON PARA.
Tot seguit es va iniciar el debat de cinefòrum on es van exposar dades tècniques del nombre i països on s’executaven penes de mort, i morals per rebatre aquesta barbàrie que de mica en mica anem aconseguint reduir, amb l’objectiu final d’eliminar de la normativa de tots els països del món.
La sala es trobava força plena de gent interessada i participativa del debat.
Acompanyem algunes fotos de l’acte i el video de la intervenció de l’Albert Marquès, en la distància, atès que està a EUA: