Consell internacional FIACAT 2021 a Abidjan (Costa d’Ivori)

La nostra Junta em va designar per representar la nostra ACAT al CONSELL INTERNACIONAL FIACAT 2021 ( 1 i 2 de desembre 2021)

 

Allà hi estaven representades la majoria d’ACAT africanes (13 de les 16), i  només 3 ACAT europees. Prèviament havíem respost a un qüestionari que interrogava sobre els punt forts i febles de cada ACAT i de la FIACAT, segons la visió de cada ACAT. Hi havia també diversos membres de l’equip directiu i del secretariat de la FIACAT, com a organitzadors del Consell.

Es van treballar en forma de taller temes com: forces, fragilitats, oportunitats i amenaces de les ACAT i de la FIACAT, i tot això dirigit per Olivier Consolo, sociòleg. També vam tractar la temàtica que, al nostre parer, havia de formar part del mandat de la FIACAT.

 

A tall d’exemple, diré que en un dels tallers, aquest de 2 persones, vaig coincidir amb Guy, el president de l’ACAT de la República Centreafricana (ACAT  RCA), i el tema era:  com la FIACAT  ha ajudat a les ACAT?.

La resposta d’en Guy va ser: “ens ha ajudat molt.  La FIACAT ens va obrir les portes de l’Ambaixada de França i de la representació de la Unió Europea. Nosaltres sols, no haguéssim estat rebuts mai per aquestes institucions, però 2 persones de la FIACAT, amb les seves missives prèvies, i la seva presència a la primera entrevista, ho van desencallar tot. Tant es així que ara els Ministeris del nostre país, en veure  l’acceptació internacional , volen que els visitem”

Les negociacions, prop de les 2 institucions internacionals citades, per obtenir finançament vers una acció per l’abolició de la pena de mort estan molt avançades.

Solament afegir que la RCA, capital Bangui, és un país que el Papa Francesc va visitar al novembre del 2015, i es recorda per lluites fratricides sagnants entre musulmans i cristians que, per sort, i gràcies entre altres fets, al comportament exquisit dels 2 caps de les confessions, constitueix ja un conflicte en vies de resolució. La pena de mort, segons en Guy, està en moratòria, i ja fa 40 anys que no s‘ha executat ningú.

Amb aquest exemple pràctic he volgut explicar la gran importància positiva que la FIACAT té per les ACAT d’Àfrica. Totes les ACAT africanes em van explicar coses similars. A això cal afegir-hi el prestigi de la FIACAT envers les institucions europees, les quals subvencionen moltes de les seves actuacions. Afegeixo també, que les ACAT africanes van gaudir, abans del CONSELL de la FIACAT, de 2 dies de formació sobre la pena de mort. També dir-vos que dos presidents d’ACAT africanes, del Txad i de Benín, han demanat mantenir correspondència amb mi, cosa que he acceptat de molt bon grat.

 

I ara parlem del COVID en països calents com Costa d’Ivori. Quan la temperatura és tan alta: 27º a les 22 h. i 31ª de temperatura màxima, en els dies 1 i 2 de desembre,  i això acompanyat que la gent fa vida a l’aire lliure, fins les 22 h., semblaria com que la gent quedés immunitzada al COVID. Em van explicar que els contagis diaris són sempre molt inferiors a 50, per tot el país. Per tant, la temperatura alta i freqüentar el carrer constitueix per a ells la principal vacuna contra la COVID,

 

Emili Chalaux i Ferrer

President de l’ACAT