El rumb repressiu sota les noves lleis a Nicaragua

 

El 1959, en plena dictadura somocista, P. A. Cuadra va expressar al seu poema1: “el cabdill és silenciós (…) és poderós (…) i és el cap dels homes armats”. Malauradament, el 2021 sembla una descripció actual pel govern nicaragüenc de Daniel Ortega, expres polític del règim de Somoza, un dels líders de la revolució sandinista. Les protestes dels opositors a partir del 2018, les sancions de Trump, i la divisió del FSLN, afavoreixen la concentració progressiva de poder i un gir repressiu al govern d’Ortega i de la seva esposa Rosario Murillo, vicepresidenta2 amb més de 325 assassinades, 700 detingudes i 62.000 exiliades per protegir la seva vida.

 

Ortega té al seu costat oligarquies financeres i mitjans de comunicació i controla unes forces de seguretat i poder judicial protagonistes d’abusos de poder i violacions justificades amb l’antiimperialisme. Qualsevol denunciant o informador és traïdor, ingereix en assumptes interns: defensores, periodistes o opositores. El novembre de 2021, les forces policials o para-policials han realitzat més de 100 execucions extrajudicials, més de 150 detencions, són 50 ONG tancades i es calculen més de 103.000 exiliats. Les detencions secretes de fins a 90 dies, sota la Llei 1060, han estat denunciades per països europeus i per l’Organització d’Estats Americans (OEA)3.

 

Una infraestructura legislativa del 2020 ho sosté: la Reforma de la Constitució (Art.37) que possibilita la cadena perpètua; la Llei de Ciberdelictes  per controlar el que diuen les ONG de drets humans; la Llei de Defensa dels drets del Poble a la Independència, la Sobirania i l’Autodeterrminació per a la Pau (Llei 1055) que permet detenir els “traïdors a la pàtria”; i la Llei d’Amnistia que deixa impunes els violadors dels drets humans.

 

Desitjaríem un fort viratge vers la protecció dels drets humans i la llibertat d’aquest poble que, ara mateix, no veiem albirar.

 

Montserrat Fenosa

Vicepresidenta de l’ACAT

 

 

1 Cf. el poema “Urna con perfil Político”, del llibre El Jaguar y la Luna (1959).

2 Cf. l’article d’Octavio Enríquez ”El rompecabezas del comandante”, octubre 2021.

3 Cf. L’informe ”Las Nuevas Leyes de la Represión en Nicaragua” de l’Observatorio para la Protección de los Defensores de Derechos Humanos de la OMCT-FIDH, publicat el 3 de novembre de 2021.